Siny płyn zwany mlekiem.

      Brak komentarzy do Siny płyn zwany mlekiem.

Prawdziwe mleko czy niebezpieczna imitacja?

Niedawno moją uwagę przykuła informacja, że uczniom w polskich szkołach podaje się homogenizowane mleko UHT ( z angielskiego ultra high temperature processing). To kolejne poważne zagrożenie dla zdrowia Waszych dzieci. Mleko UHT jest sztucznym, nienaturalnym pożywieniem, pozbawionym pożytecznych bakterii, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i kostny, a także wspomagają właściwe trawienie. Proces UHT polega na ogrzewaniu mleka w temperaturze 135-150°C przez 2-9 sekund i natychmiastowym schłodzeniu do około 20°C. Mleko UHT jest wymieniane jako jeden ze sprawców chorób serca, z racji tego, że zatyka naczynia krwionośne. Homogenizacja zaś powoduje, że zarówno mleko jak i śmietana (która normalnie osadza się na powierzchni mleka) przybierają tą samą konsystencję. Jest to osiągane poprzez przepuszczenie oryginalnego mleka i śmietany, pod wysokim ciśnieniem, przez drobno dziurkowaną miedzianą płytkę. Cząstki tłuszczu pękają i to powoduje zniekształcenie białek mleka. Doprowadza to mleko do stanu, w którym jest w dużej mierze niestrawne.

Niemożliwe jest porównywanie homogenizowanego mleka UHT, słusznie określanego przez śp. prof. Mieczysława Górnego SINYM PŁYNEM ZWANYM MLEKIEM, do nieprzetworzonego mleka krowiego, które jest jednym z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy pożywieniem. Nieprzetworzone mleko krowie jest właściwie uznawane za kompletne  pożywienie, nad którym góruje jedynie mleko matki.

Więc co się dzieje?
Dlaczego ryzykujemy zdrowie naszych dzieci w imię prostackich działań marketingowych, które produkują śliczne opakowania i historyjki o zawartości danego produktu, kusząc dzieci (i rodziców) i wmawiając im, że spożywają coś, co tym nie jest. Rodzice muszą sobie przypomnieć, czym jest PRAWDZIWE MLEKO. Wycieczka na wieś i wizyta z degustacją w tradycyjnych i ekologicznych, rodzinnych gospodarstwach, powinna być na szczycie listy priorytetów dla każdego, kto zapomniał, jaka różnica jest między prawdziwym jedzeniem a  jedzeniem śmieciowym.
Ogromną odpowiedzialnością rodziców jest żywienie swoich dzieci najlepszym dostępnym pożywieniem. Zaniedbania na tym polu są jednocześnie groźne i nieodpowiedzialne.
To w ciągu pierwszych 10-15 lat życia kształtuje się zdrowie rosnącego człowieka; może być ono zabezpieczone lub zaniedbane.

Kontrola korporacji nad łańcuchem pokarmowym zagraża nam wszystkim. Jakości pożywienia z dzisiejszych sklepów i supermarketów nie można porównać z tym, co było 10-20 lat temu i z tym co można zebrać we własnym ogrodzie, wykopać z pola, czy też kupić od sąsiada – dobrego rolnika.

Za zdecydowaną większością szczelnie opakowanych, masowo produkowanych przetworów spożywczych kryje się pozbawione życia, nienaturalne pożywienie, które nigdy nie powinno być dopuszczone do sprzedaży. Nie dajcie się ogłupić kuszącym logo i ślicznym opakowaniom. Służą one zmyleniu naszej czujności. To domowa krowa jest warta w złocie tyle ile sama waży… – tylko spróbuj masła lub kwaśnego mleka i sera od niej i obserwuj reakcje dziecka, którego kubki smakowe i dobry apetyt nie są jeszcze zniekształcone.

Jeśli twierdzimy, że kochamy nasze dzieci, to musimy to pokazać w praktyce dbając o to aby miały codziennie wysokiej jakości pożywienie. Musimy traktować to jako priorytet!

Szkoła czy przedszkole, które żywią dzieci mlekiem UHT czy też innym śmieciowym jedzeniem nie spełniają swojego obowiązku zarówno w stosunku do dzieci jak do siebie samych. Te praktyki nie mogą dłużej trwać. Dzieci i młodzież powinni dostawać świeże, dobrej jakości mleko od lokalnych rolników. Będzie to miało dodatkową korzyść wspierania tych rolników, którzy jeszcze dbają o jakość pożywienia i naturalnego środowiska.

Nie ma wytłumaczenia dla bierności tego, kto przeczytał ten artykuł. Powiedz w swojej szkole, że Twoje dziecko nie może otrzymywać tego nienaturalnego mlecznego produktu i Ty nie będziesz wspierać podawania dzieciom takiego mleka. Żądajcie od Rządu RP aby zaprzestał promowania i finansowania w szkołach (z naszych pieniędzy/z podatników) mleka UHT czy też każdego innego pożywienia, które zamiast odżywiać nas i nasze dzieci jest przyczyną coraz szerszej gamy poważnych chorób oraz dramatycznie rosnącej otyłości.

Jeśli wciąż jeszcze masz wątpliwości na temat zalet naturalnego, świeżego mleka, to może przekonasz się wiedząc, że Królowa Anglii nie pija innego.

Autor artykułu: Sir Julian Rose, prezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC www.icppc.pl , www.eko-cel.pl ,ex producent mleka i prezes stowarzyszenia „UK Campaign for Real Milk” (kampania na rzecz Prawdziwego Mleka w Anglii).

DODATEK:

Producenci mleka UHT przekonują nas, że podczas procesu pasteryzacji mleko nie traci swoich cennych składników odżywczych. Naukowcy mają jednak inne zdanie. Kramer, Latzke and Shaw (Kramer, Martha M., Latzke, F., and Shaw, M.M., A Comparison of Raw, Pasteurized, Evaporated and Dried Milks as Sources of Calcium and Phosphorus for the Human Subject, Journal of Biological Chemistry, 79:283-295, 1928) zauważyli, ze równowaga wapniowa u dorosłych pijących mleko pasteryzowane jest znacznie gorsza niż u tych pijących mleko świeże.

Doświadczenia na świnkach morskich wykazały, że te, w których pożywieniu znajdowało się mleko świeże nie wykazywały żadnych zaburzeń, natomiast te karmione mlekiem pasteryzowanym miały oznaki niedoborów i sztywność nadgarstków. Gdy dodatkowo zamiast pełnego mleka pasteryzowanego podawano odtłuszczone, niedobory pogłębiły się doprowadzając do wyniszczenia i osłabienia. Autopsja wykazała zanik mięśni, odkryto też zwapnienia biegnące równolegle do włókien mięśniowych. Zwapnienia znaleziono też w innych częściach ciała. (annual Review of Biochemistry, Vol. 18, Page 435. (1944)).

Doświadczenia na szczurach wykazały, że potomstwo tych, które były karmione mlekiem pasteryzowanym miały zmniejszona witalność i umierały wcześniej, niż te z grupy karmionej świeżym mlekiem. Powiązano to z brakiem witaminy A w mleku pasteryzowanym.

Według amerykańskich badaczy pasteryzacja niszczy pomiędzy 25 a 38% witamin z grupy B complex. Pasteryzacja niszczy również 20-50 % witaminy C.

Na podstawie : “Abstracts on the Effect of Pasteurization on the Nutritional Value of Milk” Real milk” opracowała Monika Malon, stowarzyszenie POLSKA WOLNA OD GMO

Naszymi podatkami płaci się za 'szklankę mleka’ które jest niestrawne i powoduje choroby…a lokalni rolnicy pozbawiani są rynku zbytu…Mleko, które dostają dzieci w szkołach to np.: „Mleko z klasą”: UHT, 200 ml 1,5 % tł. ze słomką . Mleko UHT otrzymuje się przez ogrzanie (na kilka sekund) surowego mleka do temperatury 135-150 st. C i natychmiastowe ochłodzenie do 20 st. C. Technolodzy nazwali ten zabieg „cudem”, natomiast zdaniem żywieniowców, taki produkt to tylko „martwy, niestrawny twór”.

…Unijny program „szklanka mleka” ma promować wśród dzieci i młodzieży spożycie mleka, a tym samym zdrowy styl życia… – mówił podczas konferencji prasowej minister rolnictwa Marek Sawicki….Program działa w Polsce od 2004 r., ale rozwinął się w 2007 roku, po wprowadzeniu dopłat z budżetu krajowego….W sumie program kosztował ok. 220 mln zł, z czego 57 mln zł wyłożyła Unia Europejska, a pozostała część – ok. 163 mln zł – pochodziła z budżetu krajowego. 5 mln zł dopłacił Fundusz Promocji Mleczarstwa….

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Sawicki-program-szklanka-mleka-ma-promowac-zdrowy-styl-zycia-2183344.html